Nagyvilág

Tarolt a Harry Potter-film

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. része nemcsak Észak-Amerikában debütált szédületes eredménnyel, hanem a világ további 54 országában is; a jegyeladásokból a hétvégén befolyt összbevétel elérte a 330 millió dollárt (66 milliárd forintot).

Az amerikai és kanadai piacon a toplista csúcsára került a varázslósaga újabb epizódja 125,1 millió dolláros (25 milliárd forintos) jegybevétellel. Az eredmény önmagában is jelentős, hiszen ezzel minden idők hatodik legjobb premier-hétvégéjét futotta a produkció az észak-amerikai mozikban.

A nemzetközi bemutatók szintén szép bevételt hoztak az első három napon: Nagy-Britanniában 28 millió dollárt (5,6 milliárd forintot), Ausztráliában és Japánban 14-14 millió dollárt (2,7 milliárd forintot), Németországban pedig 16 millió eurót (4,4 milliárd forintot) költöttek a jegyekre a nézők a Warner Bros. stúdió adatai szerint.

A J. K. Rowling regényfolyamából született korábbi Potter-filmek összesen 5,4 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el. Az elemzők ugyan nem bocsátkoznak jóslatokba, de becslések szintjén Észak-Amerikában 300 millió dollár fölé várják a két részben mozikba kerülő befejező történet első epizódjának bevételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik