Nagyvilág

Kiderül Írország takarékossági terve

Az ír kormány szerdán ismerteti már korábban bejelentett 15 milliárd eurós megtakarítási tervének részleteit azt követően, hogy a hétvégén bizonyossá vált, az ország pénzügyi segítségért folyamodik az EU-hoz és az IMF-hez - közölték hétfőn Dublinban.

A kidolgozott tervre az uniós hatóságoknak is rá kell bólintaniuk.
Az ország négyéves hiánycsökkentési programmal 2014-re szorítaná le államháztartási hiányát a GDP arányában 3 százalékos euróövezeti küszöb alá.

Brian Lenihan ír pénzügyminiszter már november elején bejelentette, hogy a program keretében kormány egyedül a jövő évben hatmilliárd eurót tervez lefaragni államháztartási hiányából. Az ír történelem legkeményebb költségvetésében 4,5 milliárd eurót kiadáscsökkentés révén, 1,5 milliárd eurót különadók kivetésével készülnek előteremteni.

Az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport, az Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker ezzel kapcsolatban hétfőn máris értésre adta: az államháztartási konszolidációnak nincs alternatívája, vagyis ha az írek nem tudják végrehajtani a tervezett takarékossági programot akkor “nem lesz lehetséges Írországot megsegíteni”.

A Moody’s hitelminősítő szerint ugyanakkor az EU/IMF mentőcsomag igénybevétele Írország hitelminősítése szempontjából negatív, mivel az a bankrendszer problémáinak súlyát az államra hárítja és növeli a szuverén adósságterheket. Ezek alapján a mostani ír felülvizsgálat legvalószínűbb kimenetele a Moody’s részéről egy több besorolást ugró leminősítés lesz, amely ugyanakkor még a befektetési kategóriában hagyja Írországot – közölte a Moody’s alelnöke.

Az ír mentőcsomag fényében az Európai Bizottság hétfőn megerősítette, hogy bízik – az Írország után a következő leggyengébbnek tekintett euróövezeti országban Portugáliában, mivel az ottani helyzet alapjaiban különbözik Írországétól, és Lisszabon megszorító intézkedései lehetővé teszik az államháztartási célkitűzések teljesítését. A bizottsági szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Portugália esetében az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a bankágazat viszonylag egészséges és rugalmas, ugyanakkor az ország jövő évi, ambiciózus költségvetése lehetővé teszi, hogy Portugália teljesítse adósságcsökkentési célkitűzéseit. A bizottsági véleménnyel egybehangzóan nyilatkozott vasárnap este a portugál pénzügyminiszter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik