Nagyvilág

Választanak Görögországban

Az önkormányzati választások második fordulóját tartják vasárnap Görögországban, miután az egy hete megrendezett első menetben a Jeórjiosz Papandreu kormányfő vezette szocialisták némi előnyre tettek szert a jobboldallal szemben.

Az első fordulóban a 13 görögországi régió közül kettőben volt eredményes kormányzóválasztás, míg a 325 polgármesterjelölt közül 104 szerezte meg az abszolút többséget. A fővárosban, Athénban és Szalonikiben nem dőlt el a polgármesteri posztért folytatott harc, és a második fordulóban különösen kiélezett küzdelem várható.

A kormányfő pártja, a PASZOK hét régióban áll vezetésre. A szocialisták célja, hogy tartsák ezt az előnyt, mert vereségük esetén elképzelhető, hogy előre hozott választásokat írnak ki a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban.

Az euróövezeti Görögország a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (EKB) 110 milliárd eurós hitelkerete révén menekült meg tavasszal a pénzügyi összeomlástól, de ezért súlyos árat kell fizetnie.

A kormány további népszerűtlen gazdasági intézkedésekre kényszerül. A megszorító csomagon még dolgoznak, és a hétfőn Athénba érkező IMF-EU-EKB delegációval közösen véglegesítik azt. Az intézkedési tervet aztán beépítik a 2011-es költségvetési javaslatba, amelyet a kormány csütörtökön terjeszt a törvényhozás elé.

Papandreu még az első forduló előtt arra kérte a közel tízmillió választópolgárt, hogy járuljanak az urnák elé, és felelősséggel döntsenek. “Bizalmi szavazást kérek, hogy a választópolgárok végre válaszoljanak minden dilemmára: haladjunk tovább a stabilitás és az elkerülhetetlen változások útján, vagy a bizonytalanság felé meneteljünk”.

A szavazók 40 százaléka azonban nem ment el szavazni az első fordulóban. Ez a mérték magasnak számít Görögországban, ahol az emberek szenvedélyesen politizálnak. A tömeges távolmaradás arra inti a politikai erőket, hogy a görögök elégedetlennek a közállapotokkal, miután az országot a második egymást követő évben gazdasági recesszió sújtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik