Nagyvilág

Daru tetején tüntetnek

12 napja, egy építődaru tetején él öt bevándorló az észak-olaszországi Bresciában, és követeli jogai elismerését. Van köztük egyiptomi, marokkói, szenegáli és pakisztáni.

“Nem mászunk le addig, amíg számunkra kedvező választ nem kapunk. Nem félünk senkitől” – mondja egyikük egy videofelvételen. Kiderült, hogy azt követelik, hogy rájuk is – ne csak a háztartási
alkalmazottakra – vonatkozzon a kormánynak az az akciója, amelyben
legalizálják a külföldi munkavállalókat.

Azért tüntetnek, mert tavaly több ezer bevándorló kényszerült elhagyni Olaszországot egyrészt a gazdasági válság, másrészt Silvio Berlusconi miatt, ugyanis a jobbközép kormánya megszigorította a tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit a külföldiek számára.

Ráadásul az ország leggazdagabb régiójában, Lombardiában található Brescia, ahol a legnagyobb a bevándorlók aránya: 12,9 százalék. Egyébként a városban már napok óta, több ezer ember tüntet, és csap össze a rendőrökkel az öt bevándorló támogatására, pedig Bresciában nagy a népszerűsége az Északi Liga pártnak, Berlusconi szövetségesének.

“Ezeket az embereket becsapta az állam, amely megváltoztatta a törvényeket, és becsapta a munkaadójuk, mert azt ígérte nekik, hogy segít tartózkodási engedélyt szerezni, de nem tette” – jelentette ki Felice Lometti, a bevándorlók jogait védő Diritti per Tutti nevű szervezet szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik