Nagyvilág

Törökország belefáradt a várakozásba

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő is Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak fékezésével vádolta meg az uniót, hasonlóan az ország elnökéhez, Abdullah Gülhöz, és szerinte a török lakosság már belefáradt a várakoztatásba.

Míg azonban a török államfő a BBC Kíméletlen beszélgetés című műsorában hétfőn tette meg ezt, egy nappal azelőtt, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta bővítési jelentését, a miniszterelnök már a jelentést ismerve, egy kedden adott interjújában beszélt erről.

Az Európai Bizottság közölte, hogy Törökország egy ideje nem folytatja bizonyos kulcsfontosságú reformok keresztülvitelét, egyebek között a médiaszabadság és az emberi jogok területén. Ezenkívül Ankarának teljes mértékben végre kellene hajtania a vámunióból származó kötelezettségeket, és előre kellene lépnie a Ciprushoz fűződő kapcsolatok rendezése terén. Az országgal folyó tárgyalások habár lassú ütemben, de előrehaladnak – állapította meg a bizottság.

Erdogan azt állította, hogy az EU állandóan változtatja a csatlakozás feltételeit, országa esetében ezért lassú a folyamat. “Már 50 éve várakozunk az EU kapuinál, és még mindig csak a csatlakozási tárgyalásoknál tartunk, ami sérti a török közvéleményt” – mondta. “Az unió olyan súlyosan diszkriminálja Törökországot, mint egyetlen másik korábbi tagjelöltet sem” – tette hozzá.

Gül államfő a hétfői tévés beszélgetésben kijelentette, hogy országa mindent megtesz az EU-csatlakozási tárgyalások sikere érdekében, de az előrehaladást mesterséges, igazságtalan akadályok hátráltatják.

Törökország 2005-ben, Horvátországgal egyszerre kezdte meg az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat, de míg Zágráb már a célegyenesben tart, Ankarával csaknem holtpontra jutottak a megbeszélések, mert Törökország brüsszeli követelésre sem volt hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a Ciprusról érkező áruk előtt, az unió pedig fenntartja az észak-ciprusi török enklávé blokádját.

A Milliyet című török újság hétfői jelentése szerint magas szintű titkos tárgyalások zajlottak az elmúlt két hétben Törökország és az EU között a ciprusi probléma megoldása érdekében. Erdogan kormányfő az interjúban ismét elmondta Ankara álláspontját, miszerint országa abban a pillanatban megnyitja repülőtereit és kikötőit Ciprus előtt, amint az EU felhagy az észak-ciprusi török államalakulat elleni büntetőintézkedéseivel. Mint mondta, a két dolgot egyszerre kellene megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik