Nagyvilág

Az USA szemet hunyt a kínzások felett

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "a leghatározottabban elítélte", hogy a WikiLeaks oknyomozó honlap kiszivárogtatott bizonyos információkat az iraki háborúval kapcsolatban - tudósít a BBC.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió már péntek este, az embargóról való megállapodást megsértve megszellőztette a WikiLeaks dokumentumait, amelyek szerint az Egyesült Államoknak tudomása volt arról, hogy iraki rendőrök és katonák iraki őrizeteseket kínoztak meg, de “fedezte” az iraki erőket.

A titkos amerikai dokumentumból az is kiderül: az amerikai invázió kezdete, 2003 márciusa óta tavaly év végéig legalább 109 ezer ember vesztette életét az erőszakcselekményekben, s csaknem kétharmaduk – 63 százalékuk – polgári személy volt.

Ezután több nemzetközi sajtóorgánum is – amely megkapta a honlaptól a csaknem 400 ezer NATO-dokumentumot – részleteket közölt az anyagokból, amelyek feltételezhetően ugyanattól az amerikai elemzőtől juthattak az oknyomozó honlaphoz, aki ez év elején az afganisztáni háborúról szivárogtatott ki anyagokat.Az USA szemet hunyt a kínzások felett 1
A brit Guardian című napilap például péntek este, a honlapján arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az iraki rendőrök és katonák által elkövetett kínzások, erőszakcselekmények és gyilkosságok százait nem vizsgáltatta ki. Új információ az is, hogy a hírhedt bagdadi incidensbe keveredett amerikai harci helikopter előzőleg a magukat már megadni akaró iraki lázadókat ölt meg.

Több mint 15 ezer halt meg ki nem derített incidensekben, s habár az amerikai és a brit hatóságok szerint az iraki hadműveletek polgári áldozatairól nem készült hivatalos statisztika, de a napi jelentések szerint a 109 ezer halottból 66.081 volt civil. Az útszéli robbantásos merényletekben 31.780 ember vesztette életét, míg a vallási villongásoknak csaknem 35 ezer halálos áldozata volt.

Clinton nyilatkozata szerint megengedhetetlen, hogy egyének vagy szervezetek bármiféle olyan információt tegyenek közzé, amelyek “embereink és szövetségeseink állampolgárainak életét veszélyezteti”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik