Nagyvilág

Tito partizánjainak áldozatait rejtő tömegsírt találtak

Nagyjából 60 ember földi maradványait rejtő tömegsírt találtak egy délkelet-szerbiai kisváros közelében - írta pénteken a belgrádi Vecernje novosti.

A lapban idézett szakértő szerint feltételezhető, hogy a Leskovactól nem messze, Vlasotincinél fellelt tömegsír azoknak az embereknek a földi maradványait rejti, akiket 1944 őszén, a város felszabadítása után Josip Broz Tito partizánjai magukkal hurcoltak a helyi kórházból, és az erdőben agyonlőttek.

Az áldozatok egy része a II. világháborúban a partizánok ellen harcoló csetnik alakulatok tagja volt, a többiek egyszerű civilek. A Vecernje novosti megemlíti, hogy Vlasotinciban találtak egy korabeli iratot is, amelyben a helyi önkormányzat vezetője azzal a felhívással fordult az új kormányhoz, hogy vessen véget a “testvérgyilkosságoknak”. A kérés nem talált meghallgatásra, sőt a partizánok agyonlőtték az illető vezetőt és vele együtt mindenkit, aki aláírta a felhívást.

Nem messze Leskovactól, Pirotban már zajlanak egy másik, a feltételezés szerint több mint 300 ember földi maradványait rejtő tömegsír feltárásának az előkészületei. A partizánok 1944 őszén, katonai győzelmeik után itt is tömegesen végeztek ki mindenkit, akiről feltételezték, hogy a csetnikekkel harcolt.

Történészek szerint 1944 és 1946 között a kommunista vezetés több száz szerbiai helyszínen összesen több tízezer embert végeztetett ki bírósági ítélet nélkül. Legalább 40 ezer embert – többségében magyarokat, kisebbrészt németeket – ölhettek meg a Vajdaságban, nagyjából 35 ezret Szerbia Belgrádtól délre eső részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik