Nagyvilág

Megtámadtak egy NATO-konvojt Afganisztánban

Afganisztán déli részén támadták meg tálib lázadók a NATO egyik utánpótlást szállító konvoját. Három sofőrt öltek meg, tizenhárom tartálykocsit felgyújtottak - közölte egy afgán tisztviselő pénteken.

A támadás még csütörtök éjjel történt a déli Zábul tartományban – mondta el a tartományi kormányzó szóvivője, hozzátéve, hogy elkövetőként a tálibok jelentkeztek.

Az utóbbi hetekben a lázadók egyre többször csaptak le NATO-konvojokra Afganisztánban és a szomszédos Pakisztánban, ahol az észak-atlanti szövetség egyik legfontosabb utánpótlási útvonala húzódik, a Haibár-hágón át a Pakisztán északi részén fekvő Torkham határvárosba. Pakisztán szeptember 30-án lezárta a torkhami határátkelőt, miután NATO-helikopterekről tévedésből lelőttek három pakisztáni határőrt. Csak az amerikai fél bocsánatkérése után, másfél héttel később nyitották meg a NATO járművei előtt Torkhamot.

Az afgán-pakisztáni határvidék egy másik részén, a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban egy járási vezető és két munkatársa vesztette életét út mentén elhelyezett pokolgép robbanásának következtében. A NATO-erők az afgán hadsereggel karöltve egyre mélyebben nyomulnak be a tálibok fellegvárának tekintett déli országrészbe. Helyi lakosok szerint néhány elszigetelt körzetben javult is a biztonsági helyzet, de a tálibok máshol mind több merényletet és támadást követnek el.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartomány egyik járásában mintegy kétszázan tüntettek az állítólagos választási csalások miatt. A Maidan városhoz tartozó területen még nem tették közzé a szeptember 18-i parlamenti választás eredményeit. A leadott szavazatok közel egynegyedét semmisítették meg a járásban választási csalás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik