Nagyvilág

Meghosszabbítaná a szülési szabadságot az EU

Elfogadta az Európai Parlament szerdán azt a jelentést, amely támogatja, hogy a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20 hétre hosszabbítsák meg az Európai Unióban.

A témáról tervezett jogszabály uniószerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének.

Magyarországon jelenleg 24 heti, a fizetés legalább 70 százalékával támogatott szülési szabadság jár – emlékeztetett az EP sajtószolgálata. Ezzel szemben az EP-jelentésben a fizetés száz százalékával támogatott szabadág szerepel.

A képviselők azt is támogatták, hogy a tagállamok kéthetes apasági szabadságot vezessenek be.

A parlament támogatná azt az előírást is, hogy a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába.

A képviselők által elfogadott módosítás szerint a terhes nőket nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a gyermekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik