Nagyvilág

Vérengzés a csecsen parlamentben

Legalább hat ember meghalt, és tizenhárman megsebesültek, miután kedden reggel fegyveresek támadták meg az oroszországi Csecsenföld parlamentjét.

Az Interfax hírügynökség biztonsági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadókat megölték. A RIA Novosztyi meg nem erősített értesülései szerint három terrorista, két rendőr, illetve egy parlamenti hivatalnok vesztette életét.

A támadás akkor kezdődött, amikor két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az épület mellett. A képviselők érkező autói között hatolt a parlament területére egy kocsi, amelynek két utasa volt az öngyilkos merénylő. Két társuk az épületben kezdett tűzharcba az őrséggel.

A lövöldözés néhány percig tartott. A bent lévő civileket kimenekítették. Az épületet körülvették a fegyveres testületek, megkezdték a terroristák ártalmatlanná tételét. Szakértők szerint az épületben pokolgépet helyezhettek el, ezért a fegyveresek megsemmisítése után tűzszerészek láttak munkához a helyszínen.

Ramzan Kadirov csecsen elnök a telefonon érdeklődő Vlagyimir Putyin kormányfőnek beszámolt a különleges hadművelet menetéről, s az orosz kormány sajtószolgálata szerint azt mondta, hogy két rendőr vesztette életét. Az Interfax hírügynökség szerint a parlament elnöke, Dukvakha Adburakhmanov, nem sérült meg a támadásban.

Az Associated Press arról számolt be, hogy a fegyveresek másik célpontja a mezőgazdasági minisztérium volt, amely a parlamenttel egy épületkomplexumban található.

Az incidensről tájékoztatták Rasid Nurgalijev orosz belügyminisztert, aki Groznijban tartózkodik, hogy a Rendőrség Napja alkalmából értekezletet tartson a csecsenföldi belügyminisztériumban.

Oroszország sikertelenül igyekszik megfékezni az Észak-Kaukázusban az iszlám szélsőségesek tevékenységét. Csecsenföld e szempontból jó ideig kivételnek tűnt: a Moszkva iránt lojális Ramzan Kadirov elnök kiszorította a köztársaságból a szélsőségesek többségét, így ott viszonylagos nyugalom honolt. A nyáron azonban a bandák szervezett támadást indítottak a Kadirov-klán faluja ellen, s most a parlamentet támadták meg.

Ajánlott linkek:

A nyugati országok tehetnek az iszlám szélsőségesek terjedéséről? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik