Nagyvilág

Tüntetők dobálták meg az izlandi kormányfőt és a képviselőket

Tüntetők tojással és paradicsommal dobálták meg az izlandi fővárosban a parlament ülésére tartó Jóhanna Siguroardottir miniszterelnököt és más törvényhozási képviselőket.

Mintegy kétezer ember gyűlt össze pénteken a parlament épületénél, és tüntetett az ellen, ahogy a kormány próbálja orvosolni az ország pénzügyi rendszerének összeomlását. A rendőrfőkapitány szerint a rendőrség kézben tudta tartani a helyzetet, és senki nem sérült meg. Egy férfit őrizetbe vettek a tüntetők közül – nyilatkozta a – reykjavíki rendőrfőkapitány.

A tüntetők hétfőre újabb demonstrációt hirdettek.

A parlament kedden úgy döntött, hogy Geir Haarde volt kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie a vétkes mulasztás vádjára a pénzügyi rendszer 2008-as összeomlásával kapcsolatban. Ő az első a világ vezetői közül, akinek ilyen váddal kell szembenéznie.

Az izlandi kormány megoszlott az ügyben. A szociáldemokrata miniszterelnök az ellen szavazott, hogy bíróság elé állítsák konzervatív elődjét, a kormány második legbefolyásosabb tagja, a zöldpárti Steingrímur Sigfússon pénzügyminiszter viszont támogatta a javaslatot. Az előző kabinet három másik tagjáról (a külügyminiszterről, a pénzügyminiszterről és a kereskedelmi miniszterről) is szavaztak, de őket végül nem vonják jogilag felelősségre.

Haarde 2009 januárjában, betegség miatt mondott le tisztségéről, pár hónappal az októberi pénzügyi vihar után, amely tönkre tette a sziget bankjait. Azt vetik a szemére, hogy nem hozta meg időben a szükséges intézkedéseket a válság ellen, s emiatt sokan elveszítették a munkájukat vagy a megtakarításaikat. A parlament különbizottsága szeptember közepén hozta nyilvánosságra 274 oldalas jelentését, amelyben a politikusok bíróság elé állítását javasolta.

A keddi határozat eredményeként a szigetországban először ül majd össze a Landsdomur, az a különleges bíróság, amelyet még 1905-ben hoztak létre Izlandon a bűncselekményekkel vádolt miniszterek fölötti ítélkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik