Nagyvilág

Iszlámellenes párt a holland kormányban

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) arnheimi rendkívüli kongresszusán megszavazták azt a megállapodást, amely a szélsőjobboldali, iszlámellenes Szabadságpárt (PVV) külső támogatása mellett lehetővé teszi jobbközép kormány megalakítását.

A CDA kongresszusi küldötteinek többsége heves vita után döntött így, mivel a párt politikusainak számottevő része élesen ellenezte, hogy a kisebbségi jobbközép kormány életképessége attól függjön, “eltűri-e” működését a populista Geert Wilders pártja.

A júniusi parlamenti választásokat a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte, de a 150 fős alsóházban így is csak 31 képviselői helyet szerzett. A VVD a jelenleg ügyvezetőként kormányzó CDA-val együtt kíván kormányt alakítani, de e két jobbközép irányzatú párt csak akkor tudja partvonalon kívülre szorítani a Munkapártot (PvdA), ha elnyerik a hagyományos politikai felfogás szerint kevéssé szalonképes, ám a jobboldal radikálisabb köreiben meglehetősen népszerű, a júniusi választásokon jelentősen előretört Wilders-párt külső, hallgatólagos támogatását.

A pártközi alkudozások során a liberálisok és a kereszténydemokraták – holland sajtójelentések szerint – jelentős engedményeket tettek Wilderséknek, hogy azok “eltűrjék” a kisebbségi kormányt. Így vissza akarják szorítani a bevándorlást – beilleszkedési vizsgától tervezik függővé tenni a tartózkodási engedélyt, korlátozni akarják a családegyesítést -, valamint a muszlim nők arcát elfedő hagyományos viseletet, a burkát és a nikábot is tilalom alá akarják helyezni.
A kereszténydemokraták kongresszusi döntése után még a parlamenti frakciónak is jóvá kell hagynia a “türelmi megállapodásként” emlegetett paktumot.

Geert Wilders ellen egyébként történetesen hétfőn kezdődik büntetőper Amszterdamban, közösség elleni uszítás vádjával. A politikus szombaton Berlinben járt, és ott mondott iszlámellenes beszédet, miközben több százan tüntettek jelenléte ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik