Nagyvilág

A török államfő “nem ér rá” izraeli kollégájára

Abdullah Gül elfoglaltságokra hivatkozva kerülte ki az izraeli kollégájával való találkozást, a háttérben politikai okok húzódnak.

Abdullah Gül török államfő nem találkozik Simon Peresz izraeli elnökkel a New Yorki-i ENSZ közgyűlésen. Gül azzal érvelve hárította el a találkozót, hogy nem lesz ideje izraeli kollégájára, ám izraeli források biztosra vélik, hogy valójában Izrael elmaradt bocsánatkérése áll a háttérben. Ankara ugyanis továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Tel-Avivnak bocsánatot kellene kérnie a május 30-i gázai segélyflottilla megtámadása miatt, valamint kártérítést kellene fizetnie az incidensben életét veszített kilenc török állampolgár családjának.

A források szerint Törökország ezeket szabta a találkozó feltételéül. Peresz úgy fogalmazott: beleegyezett egy hatszemközti találkozóba Hillary Clinton amerikai külügyminiszter illetve Gül államfő részvételével, Izrael még mindig Törökország barátja, ám Ankara meggondolta magát. A New York-i ENSZ-közgyűlésen szinén részt vevő Danny Ayalon izraeli külügyminiszter-helyettes hozzátette: nem Izrael az egyetlen, akinek bocsánatot kellene kérnie, ez a feladat valójában Törökországra vár.

Abdullah Gül a izraeli-palesztin béketárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott a közgyűlésen: ez a konfliktus nem pusztán a közel-keletre korlátozódik, hanem komoly fenyegetés az egész világnak. Gül izraeli kollégájával és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt közös panelben vesznek részt az ENSZ közgyűlésen.

A két állam viszonya a május 30-i gázai segélyflottilla izraeli megtámadását követően romlott meg véglegesen, amikor kilenc palesztinbarát török aktivista veszítette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik