Nagyvilág

Izrael szerint fegyverkezik a Hezbollah

Izrael ellenes fegyverkezéssel vádolta az ország egyesült államokbeli nagykövete a radikális síita libanoni szervezetet, a Hezbollahot.

Washingtonban tartott sajtókonferenciáján Michael Oren azt állította, hogy a Hezbollah Libanonban egész falvakat változtatott fegyverraktárrá, és az izraeli határ mentén mintegy 15 ezer rakétát helyezett el. A síita szervezet időközben négyszer annyi rakétára tett szert, mint amennyivel a Hezbollah elleni, 2006 nyarán végrehajtott izraeli offenzíva idején rendelkezett – jelentette ki a nagykövet. Rakétáival a Hezbollah nemcsak Izrael Libanonnal határos északi részét éri el, hanem az ország valamennyi városát eléri, egészen Izrael déli csücskéig – tette hozzá.

A nagykövet szerint a radikális szervezet több rakétáját kórházak, iskolák, illetve lakások közvetlen közelében telepített. Ezzel a Hezbollah azt kívánja elérni, hogy Izraelt ismét háborús bűnösként kezeljék, ha megpróbálná megvédeni magát a támadásoktól – jelentette ki a nagykövet, emlékeztetve: a 2008 decemberében indított gázai offenzíva után egy ENSZ-jelentés állítólagos háborús bűncselekményeket rótt fel Izraelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik