Nagyvilág

Szökni készült Djindjic gyilkosa

Tollakba rejtett gyújtószerkezeteket találtak a Djindjic-merénylet főszervezőjének cellájában. Az elítélt volt idegenlégiós szökni készült.

Snezana Malovic szerb igazságügyi miniszter az RTS televíziónak nyilatkozva közölte, hogy néhány hónappal ezelőtt átkutatták Milorad Ulemek “Legija” celláját, s számos toll között két olyat találtak, amelyekbe detonátor-rudacskák voltak beépítve.

A szerb média szerint ezt a nyomozás érdekében titkolták a nyilvánosság elől. A tavalyi év elején egy valódi pisztolyhoz nagyon hasonlító műanyag lőfegyvert találtak Ulemek cellájában. Ezekből arra a következteésre jutottak, hogy az elítélt szökni készült.

“Legija”, a Zoran Djindjic volt szerb miniszterelnök elleni merénylet kitalálója, 2004 óta egy belgrádi börtönben ül, kétszer 40 év szabadságvesztésre ítélték. Bizonyítottnak tekintették azt is, hogy az egykori ellenzéki politikus, Vuk Draskovic elleni sikertelen merényletet is ő szervezte meg.

Djindjic volt Slobodan Milosevic hatalmának 2000. októberi megdöntése után Szerbia első szabadon választott miniszterelnöke. A politikust sokan hazájában és külföldön is Szerbia reménységének tekintették, olyan nagy formátumú, Nyugat-barát politikusnak, akinek vezetésével a balkáni ország integrálódhat Európába.

Ulemek a korábbi szerb rendőr különítmény, a “vörössapkás” egység parancsnoka volt, amelyet Djindjic meggyilkolása után feloszlattak. “Legija” becenevét a francia idegenlégiós múltjával “érdemelte ki”.

A gyilkosságban résztvevő “zimonyi klánként” elhíresült maffia csoport 12 tagját ítélték el, összesen 348 évet róttak ki rájuk. A klán több tagja, akiket szintén a gyilkosságban való részvétellel gyanúsítanak, szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik