Nagyvilág

Megöltek egy afgán lázadóvezért

Megöltek pénteken egy Kabulban pokolgépes robbantásokat tervező afganisztáni felkelővezért és két társát.

Hírszerző források jelentették, hogy Nur Mohammed és emberei Kabul tartomány Musahi nevű körzetében egy mezőn tartózkodnak. A halálukat okozó támadást repülőgép hajtotta végre péntekre virradóan, miután bizonyossá vált, hogy civilek nincsenek a környéken.

A NATO-közlemény szerint Musahi merényleteket akart végrehajtani a fővárosban a szeptember 18-i parlamenti választások előtt. A tálibok korábban bejelentették, hogy szavazóhelyiségeket fognak megtámadni, és arra intették az ország lakosait, hogy ne vegyenek részt a szerintük szégyenteljes szavazásban.

A három ember halálát okozó támadást nagyon sikeresnek nevezte az amerikai légierő egyik ezredese által kiadott közlemény, megállapítva: veszélyes embert akadályoztak meg abban, hogy újabb támadásokat hajtson végre afgán civilek, valamint afgán és a koalíciós erőkhöz tartozó katonák ellen.

„Az afgán emberek megérdemlik, hogy a lázadócsoportok támadásaitól való félelem nélkül adják le szavazataikat. Állandóan nyomozunk a lázadók után, és még azelőtt cselekszünk, hogy végrehajtanák tervüket” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik