Nagyvilág

Semjén Kínában: Magyarországon érdemes befektetni

Magyarország tartja magát nemzetközi vállalásaihoz, érdemes itt befektetni - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kínai látogatásán.

A miniszterelnök-helyettes az északkelet-kínai Csilin tartomány székhelyén, Csangcsunban megrendezett nemzetközi gazdasági, környezetvédelmi konferencián tartott előadást és találkozott a kínai vezetőkkel.

“Ismertettem a magyar gazdaság helyzetét, a stabilitás megteremtését szolgáló 29 pontot, elmondtam, hogy betartjuk a nemzetközi kötelezettségeinket, és arról igyekeztünk meggyőzni a kínai partnereinket, hogy érdemes hozzánk hozni a pénzüket” – számolt be háromnapos vidéki útja és közel egyhetes kínai látogatása végén, hazautazása előtt Semjén Zsolt.

A konferencia, amelynek Dominique de Villepin korábbi francia kormányfő volt az egyik fővendége, s amelyen jelen volt Latorcai János (KDNP), a parlament alelnöke is, elsősorban két témát érintett: a globalizációt és annak hatását, valamint energetikai, környezetvédelmi kérdéseket.

Kínában a gazdaság már túl van a válságon, ami az is jelenti, hogy erre “rákapcsolódva” más országok is segítséget kaphatnak a növekedési pályára álláshoz – szűrte le az előadásokból Latorcai János. A szűkebb témakörökkel kapcsolatban megjegyezte: sok szó esett az alternatív energiaforrásokról, azok tanulmányozásáról, a kutatásokról, de új konkrét eredmények bemutatására nem került sor. A magyar politikusok megismerkedhettek a térségi fejlesztési elképzelésekkel, láthatták a most épülő városokat, és eljutottak a nagysebességű vonatok gyártóihoz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik