Nagyvilág

Minszk lebuktatta Putyint

A fehérorosz ONT tévécsatorna híradója leleplező anyagot közölt Vlagyimir Putyin szibériai autós túrájának fonákságairól.

Az ukrán Podrobnosztyi híradóműsor szerint az orosz kormányfő népszerűségének növelésére szolgáló akcióról végül az oroszországi médiában is csupán nyúlfarknyi beszámolók jelentek meg.

A Vlagyimir Putyin imázsát növelendő több mint 2000 kilométeres autós túra célja a hivatalos közlések szerint az orosz autógyártás népszerűsítése lett volna. A volt államfő egy Lada-Kalina személygépkocsi volánja mögött ülve vágott neki a Csita-Habarovszk távnak. Útközben “spontánul” számos helyen megállt, hogy elbeszélgessen a helyi lakosokkal.

A Diverszija terepjáróklub tagjai utóbb elmondták, hogy a kormányőrök már órákkal Putyin érkezése előtt megmondták nekik, hogy hová álljanak, hogyan álljanak, sőt azt is, hogyan tartsák a kezeiket. A találkozó során nem szólíthatták meg az orosz miniszterelnököt, nem tehettek fel kérdéseket, s nem is integethettek neki. Azt viszont nem tilthatták meg, hogy kamerázzanak.

Így az általuk készített amatőr felvételen jól látszik, hogy Putyin kocsiját mintegy félszáz biztonsági autóból álló konvoj kíséri, ráadásul egytől-egyig külföldi márkák.

Az ukrán Podrobnosztyi szerint a fehéroroszországi leleplezés egyértelműen a két ország között már hónapok óta dúló információs háború része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik