Nagyvilág

Tizenegy orosz matróz halt meg egy másik hajó mentése során

Az Alekszej Kulakovszkij vontatóhajó elsüllyedt, 14 fős legénységéből 11 életét vesztette pénteken, mert a hajón nem volt elegendő hőszigetelő ruha, amikor egy bajba került halászhajó megmentésére sietett a Laptyev-tengeren.

A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap szombati beszámolója szerint a vontatóhajó utasítást kapott, hogy siessen a Lena folyó torkolatánál bajba került halászhajó segítségére. Mire odaért, már a helyszínen volt egy tankhajó.

Hirtelen vihar tört ki, ezért a vontatóhajó lehorgonyzott. Éjjel két óra körül azonban áram nélkül maradt, feltehetően rövidzárlat miatt, kormányozhatatlanná vált, és süllyedni kezdett. Mindez Tyikszi kikötőtől mintegy 35 kilométerre történt.

Éjszaka a helyszínre küldött mentőhelikopter három embert kimentett. „Talán többet is kimentett volna, de az emberek megfagytak, mert a vontatóhajón a 14 fős személyzet számára mindössze két hőszigetelő ruha volt. A tengervíz hőmérséklete ott most 4 Celsius-fok, és vihar dúl” – írta a moszkvai lap.

A vontatóhajó személyzetéhez két nő is tartozott, a legtapasztaltabb tengerész a 30 éves kapitány volt.

A hajnali órákban egy helikopter még megtalált két mentőcsónakot, üresen. A motorhiba miatt bajba jutott halászhajó jobban járt: a hibát már kijavították, mire a többi hajó a helyszínre érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik