Nagyvilág

32 éves magyar katonanő esett el Afganisztánban

Elesett egy 32 éves magyar katonanő, három társa pedig súlyosan megsérült az afganisztáni Baghlan tartományban, amikor támadás érte a konvoját.

A Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját hétfőn, magyar idő szerint hétfő hajnali 3.30 órakor érte támadás, amelyben egy magyar katona a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült – részletezi a történteket a minisztérium.

Az MH PRT 8. váltásának hazautazó állománya az ISAF Északi Régiójának központjába, Mazar-e Sharif városba tartott, amikor Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 kilométerre egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Az incidens után a konvoj visszatért a PRT táborába, ahol a sérülteket orvosi ellátásban részesítették.

Az elhunyt tűzszerész hozzátartozóit a Magyar Honvédség értesítette. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak – áll a közleményben. A Magyar Szocialista Párt, az LMP, illetve a Jobbik részvétét fejezte ki az Afganisztánban elesett katona családjának. Utóbbi csapatkivonást javasol az újabb tragédiák elkerülése érdekében.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja mély megrendüléssel értesült az Afganisztánban önkéntes szolgálatot teljesítő magyar katonák ellen elkövetett merényletről.

A magyar honvédség eddig két katonáját veszítette el Afganisztánban, egyet pedig Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik