Nagyvilág

Obama muzulmán?

Az amerikaiak 24 százaléka azt hiszi, hogy Barack Obama elnök muszlim hitű, 47 százalék gondolja őt kereszténynek - derül ki a Time csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásából. Az amerikaiak tartanak az iszlámtól.

A magazin a Manhattanben felépítendő iszlám közösségi központ körül kirobbant vitával kapcsolatban kérdezte meg az embereket. A válaszadók 61 százaléka ellenzi a Park51 vagy Cordoba House néven emlegetett projekt megvalósítását, míg 26 százalék támogatja az elképzelést. 70 százalék egyetért azzal a véleménnyel, hogy a leendő építkezés sértené a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadásban meghaltak emlékét.
A Ground Zerótól két kereszteződésnyire tervezett mecsettel szembeni ellenérzés többnyire az embereknek abból a meggyőződéséből ered, hogy az túl közel lesz a fájdalmas emlékezetű helyszínhez. A vitatott telken jelenleg a Burlington Coat Factory nevű ruházati üzletlánc elhagyatott épülete áll.

A felmérés kimutatta, hogy nem szűnnek az amerikaiak régóta tartó, muszlimellenes érzelmei. A megkérdezettek 28 százaléka gondolja azt, hogy iszlám hitű nem lehet tagja az ország legfelső bíróságának, s csaknem egyharmaduk megtiltaná minden muszlimnak, hogy az Egyesült Államok elnökének jelöltesse magát. 24 százalék abban a hitben él, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója Mohamed követője. Mindössze 47 százalék gondolja kereszténynek Obamát, további 24 százalék pedig vagy nem válaszolt az elnök vallására vonatkozó kérdésre, vagy bizonytalan volt. 5 százalék szerint az államfő nem muszlim de nem is keresztény.

Az amerikaiak 55 százaléka inkább vállalná, hogy az ő házától két sarokra épüljön mecset, mint a Ground Zero közelében. Ugyanennyien vélik úgy, hogy muszlim honfitársaik „hazafias amerikaiak”. 62 százalék ugyanakkor nem ismer személyesen egyetlen amerikai mohamedánt sem. Obama kormányzati teljesítményének megítélése keveset változott, erről 46 százalék nyilatkozott támogatóan, 45 százalék pedig rosszallóan. Ugyanakkor 57 százalék szerint Amerika nem jó irányba halad.

Rossz hír a félidős kongresszusi választásokra készülő demokratáknak, hogy csak 37 százalék szavazna rájuk, ha ma lennének a választások. A potenciális voksolók 43 százaléka a republikánusokat választaná. Az elnök pártja júliusban még 43 százalékon állt, és egy százalékkal vezetett az ellenzékkel szemben. A válaszadók háromnegyede egyébként úgy válaszolt, hogy a mecset ügye nem befolyásolja majd a novemberi szavazásban.

A felmérést 1002 fős mintán végezte el az ABT SRBI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik