Nagyvilág

Erdogan lemond, ha veszít a pártja

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megígérte, hogy távozik pártja éléről, ha az elveszíti a jövő évben esedékes parlamenti választásokat.

“Ha a pártom második lenne a 2011-es választásokon, amire persze nem számítok, lemondanék az elnöki tisztségről, mert felelősnek tartanám magam a szervezet sorsáért” – idézte az Anadolu hírügynökség a kormányfőt csütörtökön.

Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002 óta irányítja Törökországot, és Erdogan azt reméli, hogy megnyerik a 2011 nyarán esedékes választásokat, így harmadszor is megbízást kapnak a kormányalakításra.

A miniszterelnök hozzátette, hogy 2011-ben utoljára jelölteti magát, és miután lejár a mandátuma, egy nem kormányzati szervezet (NGO) keretein belül folytatja a “politizálást”. Az 56 éves Erdogan iszlamista múltját letagadva konzervatív demokratának nevezi magát és pártját, de a világi körök azzal vádolják, hogy titokban iszlamizálni akarja Törökországot.

A kormányfő jelenleg azon fáradozik, hogy a szeptember 12-i népszavazásra megnyerje a választók támogatását vitatott alkotmányos reformjához. A referendum a konzervatív iszlamista kormánypárt népszerűségének fokmérője is lesz egyben.

A parlamenti ellenzék arra biztatja az állampolgárokat, hogy mondjanak “nemet”, és azzal vádolja az AKP-t, hogy az új rendelkezésekkel fel akarja számolni a hatalmi ágak szétválasztását, és el akarja némítani a világi irányvonalat támogató igazságszolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik