Nagyvilág

Egyre több panasz érkezik a szlovák nyelvrendőrséghez

Panasz érkezett Mikszáth Kálmán magyar nyelvű emléktáblájára is, mely szülőfalujában, Szklabonyán található.

Az év eleje óta csaknem harminc beadvánnyal fordultak a szlovák kulturális minisztérium alatt működő nyelvrendőrséghez, a legtöbb esetben a magyar nyelvhasználat szúrta a feljelentők szemét, írja a Sme című napilapra hivatkozva a bumm.sk felvidéki magyar hírportál.

Az első bírságot is a magyar nyelv miatt szabhatják ki, mégpedig az Magyar Koalíció Pártjára (MKP). A tárca nyelvtörvény felett őrködő hivatala ugyanis megállapította, hogy a párt egynyelvű választási plakátjai törvénysértőek voltak. A nyelvrendőrség soron kívül foglalkozott az MKP óriásplakátjaival, erre korábban Ondrej Dostál (OKS) parlamenti képviselő is rámutatott, aki a Híd választási listáján jutott parlamenti mandátumhoz.

Panasz érkezett Mikszáth Kálmán magyar nyelvű emléktáblájára is, mely szülőfalujában, Szklabonyán található. A tábla 1910 óta van kifüggesztve az író szülőházán, a két világháborút és a Beneš-dekrétumokat is túlélte, majd a 60-as években egy szlovák nyelvű táblát is elhelyeztek mellette. Ennek ellenére valakinek bántotta a szemét a magyar nyelvű emléktábla, így májusban panasszal fordult a nyelvrendőrséghez a vélt törvénysértés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik