Nagyvilág

Radicová: máris jobb a szlovák-magyar viszony

A szlovák miniszterelnök szerint nagyon fontos dolgokban állapodott meg Pozsony és Budapest.

Máris jobb a szlovák-magyar viszony, s a vitatott kérdéseket a munkájukat felújító vegyes bizottságok fogják megoldani – jelentette ki Iveta Radicová szlovák miniszterelnök azt követően, hogy Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt Budapesten.

“Nagyon fontos dolgokban állapodtunk meg. Felújítjuk az összes vegyes bizottság működését. Ezek a vegyes munkabizottságok azokkal a kérdésekkel is foglalkoznak majd, amelyek feszültséget keltettek Magyarország és a Szlovák Köztársaság között. Konstruktív megoldásra kell jutniuk”. Amíg ez nem történik meg, addig ezekről a témákról a szlovák és a magyar politikusok nem fognak nyilvánosan vitatkozni – közölte Radicovára hivatkozva a TASR hírügynökség.

Megegyeztünk abban, hogy nem a Dunán keresztül fogunk egymásnak üzengetni, hanem mindig találkozunk, s személyesen magyarázzuk el álláspontjainkat” – fejtette ki Radicová.

A találkozó légkörét az új szlovák miniszterelnök pozitívnak minősítette. “Egyáltalán nem használhatom a nyomasztó jelzőt, vagy valami ehhez hasonlót. Ellenkezőleg: nagyon közvetlen, nyílt, barátságos és nagyon konstruktív megbeszélés volt” – jelentette ki Radicová.

Elmondta, hogy a találkozón a kettős állampolgárság kérdése is szóba került, melyet szintén az egyik vegyes bizottság fogja megvitatni.

Iveta Radicová szlovákiai látogatásra hívta meg Orbán Viktort, amelyre a szlovák-magyar államközi szerződés aláírásának 15. évfordulóján kerülhetne sor. “Úgy néz ki, hogy a meghívás nem talál elutasításra” – jegyezte meg a szlovák politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik