Külföld

Izrael visszaadta a török hajót

admin
admin

2010. 08. 05. 18:48

Izrael csütörtökön visszaadta Törökországnak a Mavi Marmara nevű hajót, amelyet május 31-én foglalt le, mert engedély nélkül segélyszállítmányt akart vinni a blokád alatt álló Gázai övezetbe.

A segélyflottillát vezető hajót izraeli kommandósok megszállták, s az utasaival lezajlott összecsapásban kilenc palesztinbarát aktivista meghalt. Az izraeli hadsereg még két török és három más országbeli hajót is lefoglalt.

A másik két török hajót pénteken adják át Törökországnak, s a három jármű augusztus 9-én érkezik haza.

Izrael megvédte a Mavi Marmarán fegyverüket használó kommandósokat, de arról az igényéről lemondott, hogy Törökország a hajók visszaadásáért cserébe vállaljon kötelezettséget arra, hogy nem enged újabb tengeri segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe.

Izraeli hivatalos forrás szerint Ankara csupán egy külügyminisztériumi üzenetet kapott, amelyben Izrael kifejezte reményét, miszerint Törökország megakadályozza, hogy újabb török hajók megsértsék a Gázai övezet tengeri blokádját. Az üzenet hangsúlyozta, hogy Izrael a szárazföldön, a nemzetközi megállapodásokkal összhangban engedi át az övezetnek szánt segélyszállítmányokat.

A blokáddal Izrael a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász fegyverutánpótlásának kíván gátat vetni.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.