Nagyvilág

Eltérő adatok a kirgizisztáni áldozatok számáról

A kirgiz kormány szerint 893 áldozata volt az etnikai zavargásoknak, de a valós szám elérheti a 2000 főt is.

A júniusban kitört dél-kirgizisztáni zavargásoknak összesen 893 halálos áldozata volt – jelentették kirgizisztáni hivatali források. Korábban a nemzeti biztonsági hivatal 309 áldozatról számolt be, ám a valós szám még az új becsléseket is jóval felülmúlja: egyes vélemények szerint elérheti a 2000 főt is.

A legfrissebb hivatalos adatokat Azimbek Beznazarov miniszterelnök-helyettes szolgáltatta, aki nem nevezte meg, hogy mekkora arányban találhatóak üzbégek és kirgizek az áldozatok között.
A kirgizisztáni etnikai zavargások június 11-én vették kezdetüket, a kirgizek és a kisebbségi üzbégek közötti összecsapások pedig napokig elhúzódtak. Sokan az áprilisban elűzött Kurmanbek Bakijevet tették felelőssé a konfliktus kirobbanásáért, aki Fehéroroszországban tartózkodva cáfolta az őt ért vádakat. A határon tömegesével átkelő, Üzbegisztánba menekülő üzbégek és a belpolitikai harcok humanitárius katasztrófával fenyegettek.

Kirgizisztánban június 27-én népszavazáson fogadták el az ország új alkotmányát, amely jelentősen csökkentette az elnöki jogköröket, és parlamentáris szisztémát vezet be a közép-ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik