Nagyvilág

Kirgizisztán most az EBESZ-ben bízik

Az etnikai zavargásokkal megbírkózni képtelen átmeneti kormány az európai biztonsági szervezettől vár segítséget.

Kirgizisztán átmeneti kormánya azt kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ), hogy a volt jugoszláviaihoz hasonló nemzetközi rendőri erőkkel segítse az országban fennálló káosz felszámolását. A segélykérés immáron a negyedik ezen a héten, amelyet a nemzetközi közösséghez intézett az etnikai zavargásokkal megbirkózni képtelen kormány.

A biztonsági szervezet tagjai július elsejei találkozásukon tárgyalják meg a kérdést, illetve a helyszínre érkezett egy felderítő csapat- mondta Andrew Tesoriere, a szervezet kirgizisztáni diplomatája. A nagykövet hozzátette: a rendőri csapat július közepénél előbb nem érkezik majd meg, és még azt sem tudni, hogy hány tagot számlál majd a kontingens.

Kirgizisztán kétszer fordult ugyanezzel a kérédéssel Oroszországhoz, de Medvegyev elnök továbbra sem hajlandó békefenntartókat küldeni az konfliktus helyszínére, melyet Obamával való washingtoni találkozóján is nyomatékosított. Hatástalannak bizonyult a volt szovjet tagállamokat tömörítő biztonsági szervezet ostromlása is.

A nemzetközi rendőrcsapat nyugat,- és kelet-közép-európai szakértőkből állna. Legfőbb funkciója a monitoring, és a helyi rendőrségi hivatalnokok felkészítése lenne, a volt Jugoszláv csapat mintáján alapulva- fogalmazott az EBESZ képviselője.

Kirgizisztán déli részén hetek óta tart a kirgizek és üzbégek kisebb-nagyobb intenzitással zajló etnikai konfliktusa, melynek következtében humanitárius katasztrófa fenyegette az országból tömegesen elmenekülő kisebbségi üzbégeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik