Nagyvilág

Kirgizisztán – zavargások, halálos áldozatok, emberrablás

Egy pakisztáni diákot megöltek, és 15-öt túszul ejtettek a kirgizisztáni Os városában, ahol az elmúlt napokban zavargások törtek ki.

Mahdum Sah Mehmud Kuresi iszlámábádi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elrabolt diákokat váltságdíj reményében ejtették túszul. Kuresi szerint Iszlámábád megpróbál kapcsolatot teremteni a kirgiz hatóságokkal, tisztázandó a történteket.

Egy Osban tanuló pakisztáni orvostanhallgató, Obaid Anszári – aki röviddel a zavargások kitörése után elmenekült a városból, és visszatért Pakisztánba – azt mondta, hogy szöveges telefonüzenetet kapott diáktársaitól és barátaitól, akiket alagsori helyiségekben tartanak fogva. Anszarit arról tájékoztatták, hogy 15 hallgatót raboltak el.

Kirgizisztánban közel 1200 pakisztáni diák tanul, habár többségük már hazatért nyári vakációra. A volt szovjet tagköztársaságok egyetemei sok pakisztánit vonzanak az orvosi és a mérnöki képzés olcsósága miatt.

A dél-kirgizisztáni Os városában csütörtök este kezdődtek a zavargások. A legfrissebb hírek szerint a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összetűzéseknek legalább 83 halálos áldozata, és több mint ezer sebesültje van Osban és a környékén.

A legfrissebb jelentés szerint a hadsereg ellenőrzése alá vette az összes stratégiai pontot, így az annak számító városi pékséget is. A tájékoztatás szerint a város vezetésének utasítást adtak arra, hogy nyújtson segítséget a különböző kereskedelmi központok megnyitásában, ahol a lakosság élelmiszert vásárolhat. Egy további utasításban a közszolgáltatások normalizálását rendelték el.

A helyzet rendezése érdekében a városban 12 őrhelyet állított fel a hadsereg. Ezzel egy időben megkezdődött az útakadályok eltakarítása a város fő útvonalain. Az átmeneti kormány arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a katonák a parancs végrehajtásakor a szembenállók ellenállásába ütköznek, használni fogják lőfegyverüket.

Biskekből vasárnap két segélyszállító repülőgép érkezett Osba. A gépek úton visszafelé sérülteket szállítanak majd, orvosok kísérik őket Biskekbe.

A kormány sajtószolgálata szerint a kabinet emberi jogi megbízottja, Turszunbek Akunov párbeszédet próbál kezdeni a szembenálló etnikumok – a kirgizek és az üzbégek – vezetőivel.

A dél-kirgizisztáni Os városában csütörtök este kezdődtek a zavargások. A kirgiz egészségügyi minisztérium közlése szerint vasárnap, helyi idő szerint 17 órára 97-re emelkedett a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összetűzések halálos áldozatainak a száma Osban és Dzsalálábádban. A halálos áldozatok többsége – 87 ember – osi vagy környékbeli lakos. A tárca közleménye szerint 1247-en sérültek meg, és közülük 727 embert kellett kórházba szállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik