Nagyvilág

Kémcsere: négy orosz ügynök szabadult

A kémcseréről kötött orosz-amerikai megállapodás alapján Oroszország négy elítéltet helyezett szabadlábra az Amerikában kémkedő tíz személyért cserébe. Az orosz lapok szerint Moszkva hibázott, mert dilettánsokat cserélt ki "igazi" kémekre.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök már aláírta a rendeletet, amelynek értelmében kegyelemben részesíti Igor Szutyagint, Szergej Szkripalt, Gennagyij Vasziljenkót és Alekszandr Zaporozsszkijt. Ezt megelőzően az orosz törvényeknek megfelelően mind a négy elítélt kegyelmi kérvényt nyújtott be, amelyben bűnösnek vallotta magát.

Szutyagin már csütörtökön el is utazott Bécsbe, ahonnan brit ügynökök kíséretében Nagy-Britanniába vitték tovább. A másik három személyről még nem tudni, hogy melyik ország fogadja be.

Az orosz sajtó fanyalog

Az orosz sajtó egy része viszont fanyalog, arra hivatkozva, hogy sokak szerint amatőröket, afféle “lúzereket” cserélt ki Oroszország négy igazi kémre. Miközben az Egyesült Államok börtöneiben több ember is ül Oroszország javára végzett kémkedés miatt, Moszkva egy olyan csoportot hoz haza, amelynek tagjai a klinikai esetnek számító együgyűséggel határos dilettantizmusról tettek tanúbizonyságot – írta a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap. (MTI)

Kémkedés és hazaárulás bűntettéért az orosz állampolgárok esetében 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztés és 500 ezer rubeles bírság szabható ki. A külföldiek és az állampolgárság nélküli személyek 10-től 20 évig terjedő időtartamra kerülhetnek rács mögé.

GENNAGYIJ VASZILJENKO Az ügy valódi “meglepetésembere” az orosz felderítés veteránja, a négy név közül a legkevésbé ismert. Az NTV-Pljusz nevű televíziós társaság biztonsági szolgálatánál a második ember volt, amikor 2005 augusztusában letartóztatták. Illegális fegyvertartásért, robbanószerkezet készítésének megkísérléséért és a rendőrökkel szemben tanúsított erőszakos magatartásáért 2006-ban három év szabadságvesztésre ítélték, tehát már 2008-ban szabadlábra kellett volna kerülnie.

A jelenleg 70 éves Vasziljenko neve azonban felmerült egy nagy port felvert ügyben, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2001-ben lebukott munkatársa, Robert Hanssen kapcsán. Amerikai oknyomozó riporterek kiderítették, hogy az 1980-as évek végén Vasziljenkót beszervezték az amerikai hírszerző szolgálatok, és az Oroszország javára kémkedő Hanssen buktatta le. Vasziljenko előbb a KGB-nél szolgált, majd 1976-ban a külső hírszerző szolgálathoz helyezték át és Washingtonba küldték ki. 1988 januárjában kémkedés vádjával letartóztatták, de bizonyítékok híján hat hónap múlva megszüntették az ellene folyó eljárást. Alezredesből őrnaggyá fokozták le, és elbocsátották a KGB-től.

A bíróságon mind a tíz ügynök bűnösnek vallotta magát (MTI/EPA)

A bíróságon mind a tíz ügynök bűnösnek vallotta magát (MTI/EPA)

ALEKSZANDR ZAPOROZSSZKIJ – Az orosz Külső Felderítési Szolgálat (SZVR) volt ezredesét 2003-ban ítélték 18 év börtönbüntetésre hazaárulás vádjával. Leszerelése után 1997-ben az Egyesült Államokban telepedett le, s a gyanú szerint az 1990-es évektől titkos adatokat adott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Húsz orosz ügynököt buktatott le, az orosz sajtó szerint ő állt Robert Hanssen és Aldrich Ames volt CIA-alkalmazott leleplezése mögött is. Amikor 2001-ben hazautazott Oroszországba, azonnal letartóztatták.

IGOR SZUTYAGIN – Az 1965-ben született fizikus-történészt, az Orosz Tudományos Akadémia égisze alatt működő Egyesült Államok és Kanada Intézet fegyverszakértőjét 1999-ben vették őrizetbe, és a 275. paragrafus alapján hazaárulásért 2004-ben ítélték jogerősen 15 évi szabadságvesztésre.

Azzal vádolták, hogy a 90-es években orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik brit fedővállalatának. Szutyagin tagadta bűnösségét. Azt állítja, hogy nyilvánosan elérhető adatokból készített elemzést az Alternative Futures nevű brit cégnek. Az arhangelszki börtönből kedden szállították át a moszkvai Lefortovóba.

SZERGEJ SZKRIPAL – Az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét azzal vádolták, hogy tíz éven keresztül Nagy-Britannia javára kémkedett. 2004-ben tartóztatták le, és hazaárulás címén 2006-ban 13 év fegyházra ítéltek. Állítólag az orosz hírszerzés több tucat külföldön dolgozó ügynökét fedte fel a brit MI6 titkosszolgálatnak, valamint információkat adott át az orosz fegyveres erőkről, s ezért cserébe legalább százezer dollárt kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik