Nagyvilág

Pedofíliával vádolják az orosz karmestert Thaiföldön

Azzal vádolja a thaiföldi rendőrség a híres orosz zongoristát és karmestert, Mihail Pletnyevet, hogy megerőszakolt egy 15 éves fiút. Pletnyev, akinek háza van Pattayán, akár 20 év börtönt is kaphat. Az Orosz Nemzeti Zenekar a napokban kezdte volna meg európai turnéját.

Pedofíliával gyanúsították meg Thaiföldön Mihail Pletnyevet, aki 2005-ben Grammy-díjat kapott a legjobb klasszikus zenekari felvételért – írja a BBC Online. A Pattaya One nevű helyi tévéadó felvétele alapján a thai rendőrség egy étteremben lépett oda a világhírű karmesterhez, ismertette vele a vádakat, majd otthonába kísérte és házkutatást végzett.

A férfit őrizetbe vették, aztán óvadék ellenében szabadlábra helyezték, közölte szerdán az üdülőhely, Pattaya rendőrsége. A híres orosz zongorista és karmester állítólag megerőszakolt egy 15 éves thai fiút. Amennyiben elítélik, akár 20 év börtönt is kaphat az 53 éves dirigens. Pletnyev, akinek háza van Pattayán, tagadja, hogy törvénytelenséget követett el. A dirigensnek július 19-én kell megjelennie egy thaiföldi bíró előtt.

A külföldiek körében népszerű Pattaya rendőrségének egyik alezredese azt közölte az AFP munkatársával, hogy még nem emeltek hivatalosan vádat, “de Pletnyevnek 12 naponta jelentkeznie kell a bíróságon, ameddig nem születik végső döntés az ügyben, és bírói engedéllyel hagyhatja el csak az országot.”. A rendőrtiszt azt is elmondta, hogy az üggyel összefüggésben fontolóra veszik, hogy Pletnyevet megvádolják-e a fiatalkorú fogva tartása miatt is.

Pletnyev az Orosz Nemzeti Zenekar művészeti igazgatója és korábbi fődirigense. 1991-ben ő vezényelt azon a koncerten, amelyet a néhai II. János Pál pápa tiszteletére adott a zenekar a Vatikánban. 1995-ben Borisz Jelcin orosz elnöktől Állami Díjat kapott, majd 2002-ben Putyin elnöktől ugyancsak ezt a kitüntetést vehette át. Pletnyev és zenekara a napokban kezdte volna meg európai koncertkörútját.

Pattaya rendőrség kedden azt közölte: tájékoztatták Pletnyevet, hogy bizonyítékokat szolgáltattak ellene thaiföldi állampolgárok, akiket pedofília és gyerekekről készült pornográf anyagok készítésének vádjával tartóztattak le. ” Pletnyev házát a rendőrök a karmester jelenlétében már átkutattak, de egyelőre nem találtak terhelő anyagokat” – közölte kedden Andrej Dvornyikov, az orosz konzulátus munkatársa az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. Pletnyev thaiföldi ügyvédet fogadott és hivatalosan nem kérte az orosz nagykövetség segítségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik