Nagyvilág

Egy osztrák lap szerint az őszödi beszéd felszította az antiszemitizmust

A Die Presse vasárnapi száma a magyarországi zsidóellenesség megerősödését Gyurcsány balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerüléséhez köti.

Mindennapos, hogy szidalmazások érnek – idézi a lap Köves Slomót, a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, aki úgy véli, a zsidók elleni nyílt ellenségeskedés csak 2006 óta érezhető, azelőtt tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben volt.

“Sok országban jártam, de nem láttam az integrációt jobban segítő országot annál, amilyen a 2006 előtti Magyarország volt”. A választóvonalat Gyurcsány Ferenc elhíresült “hazugságbeszéde” jelentette, amely alapjaiban rázta meg az országot. Sokan arculcsapásként értelmezték a beszédet, kétségbe vonták a Gyurcsány-kormány legitimitását. A társadalom széles köreinek renitens magatartása tüntetésekben és utcai zavargásokban csapódott le – írja a lap.

A cikkben Novák Attila történész, a Szombat című lap szerkesztője azt állítja, hogy a 2006 utáni években megindult az ország “weimarizálódása”. Az államhatalom gyengülése miatt sokan elvesztették biztonságérzetüket, ehhez járult a gazdaság mélyrepülése és a politikai elit körében burjánzó korrupció. Mindez ideális táptalajt jelentett a szélsőjobboldali Jobbik számára – vélekedik Novák. A párt népszerűségének hirtelen megerősödése félelmet vált ki a magyar zsidóságban. Főként az idősebbek tartanak attól, hogy a radikális jobboldal kiüresíti a demokratikus intézményeket, és hogy az ország a két világháború közti állapotokhoz közelít.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is rendkívül aggasztó folyamatokat lát érvényesülni. Állítása szerint az elmúlt években megnőtt a zsidók elleni tettleges támadások száma. Felidézte, hogy amikor egy éve egy zsidó fiatalembert a származása miatt bántalmaztak, a feljelentést követően a rendőrök csak annyit mondtak, örülhet, hogy nem verték meg jobban. A rendőrség – mondta Feldmájer – csak azután fogta el a tetteseket, hogy a Mazsihisz ráirányította a nyilvánosság figyelmét az esetre.

A vezető szerint a Jobbik parlamentbe kerülésével, attól lehet tartani, hogy a párt még inkább beviszi a közbeszédbe az antiszemitizmust, amelyet Nézete szerint egyrészt törvényekkel kell visszaszorítani, másrészt “érzékennyé kell tenni” rá a gyerekeket az iskolában. Köves Slomó szerint a zsidóság legnagyobb ellensége a tudatlanság. A nyitottság a megoldás kulcsa, még jobban kell törekedni a zsidó kultúra megismertetésére – mondta a rabbi a Die Pressének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik