Nagyvilág

Obama- Medvegyev találkozó

Gazdasági témákról és a látványosan javuló kétoldalú diplomáciai kapcsolatokról tárgyalt a két vezető.

Ez kettejük hetedik találkozója azóta, hogy Obama elnöki megbízatása megkezdődött. Az ovális irodában tartott megbeszélésen részt vett Hillary Clinton külügyminiszter is.

A két politikus együtt tölti a délután jó részét. Ezalatt ellátogatnak az amerikai kereskedelmi kamarába, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Délutáni közös sajtótájékoztatójukon Obama elismerte, hogy egyes területeken vannak nézeteltérések – erre az Oroszország és Grúzia közötti feszültséget hozta fel példának -, de ezekkel az ellentétekkel “őszintén foglalkoztak”.

Medvegyev egy kérdésre megismételte: Oroszország nem tervezi békefenntartók küldését Kirgizisztánba.

Az amerikai elnök bejelentette: fokozni fogják az együttműködést a hírszerzés és a terrorizmus elleni küzdelem területén, és azon vannak, hogy erősödjenek a gazdasági kapcsolatok a két ország között. Washington támogatni fogja Moszkva törekvését, hogy felvegyék a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) – közölte. Oroszország odatartozik – jelentette ki. Medvegyev reményét fejezte ki, hogy a tagság ügye szeptember végére megoldódik.

A két politikus együtt töltötte a délután jó részét, s közben ellátogattak az amerikai kereskedelmi kamarába is. A fehér házi megbeszélés után Obama és Medvegyev Arlingtonba menet meglepetésre beugrott ebédelni egy hamburgersütőhöz, ahol a vendégek megéljenezték őket. Ez a Ray’s Hell Burger nevű étterem lehet Obama egyik kedvenc helye, mert már Joe Biden alelnököt is elvitte oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik