Nagyvilág

Megállapodtak a szlovák koalícióról

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegében az a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - jelentette be Iveta Radicová, a kormányalakítással megbízott politikus a pártvezetők tárgyalásai után.

Ugyanakkor a kormány személyi összetételében a pártok még nem egyeztek meg. Közöltük egymással ez irányú elképzeléseinket, elvárásainkat. A tárgyalásokat csütörtökön folytatjuk – mondta Radicová. A négy párt – a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd – alkotta koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője van.

Ami a kormány személyi összetételét illeti – Radicová szerint – egyelőre még nem zárultak le a viták az egyes pártokon belül sem. Ugyanakkor a tárcák nagyjából egyharmadára több párt is igényt tart, ezért további egyeztetések szükségesek. Semmiféle részletet azonban ezzel kapcsolatban nem volt hajlandó elárulni. A pártvezetők megkezdték a vitát a parlament jövőbeni szerkezetéről és a parlamenti tisztségek betöltéséről is. „Minden párt két-két személyt nevezett ki, akik közösen összeállítják a javaslatokat” – fűzte hozzá Radicová.

Szerinte a koalíciós szerződés pontosan rögzíti, hogyan, milyen módon kell a jövőben meghozni a fontos döntéseket, mit kell előzetesen jóváhagyni a koalíciós tanácsban, illetve hogy mi számít majd a koalíciós szerződés megszegésének. Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök szerdán ismerte be, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült, ezért megbízatását visszaadta az államfőnek. “Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elképzelését egy stabil és erős kétpárti koalícióról nem sikerült megvalósítani. Kormányalakítási megbízatásomat ezért ma (szerdán) visszaadtam” – jelentette ki azután, hogy fogadta őt a köztársasági elnök. A Smer ugyan majdnem 35 százalékkal megnyerte a parlamenti választásokat, de miután nem talált koalíciós partnerre, nem tudott kormányt alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik