Nagyvilág

Izrael: a török segélyszervezet terroristákból áll

Az IHH kulcsszerepet játszott a gázai blokádot áttörni kívánó segélyflottila megszervezésében.

Izrael ezentúl terrorista szervezetnek tekinti az IHH palesztinbarát török segélyszervezetet, amely május végén megpróbált segélyszállítmányt eljuttatni az izraeli zárlat alatt lévő Gázai övezetbe.

Az IHH felkerül azon mozgalmak, csoportok és szervezetek listájára – például a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász mozgalom vagy a Hezbollah libanoni síita szervezet mellé -, amelyek tevékenységét az izraeli titkosszolgálatok szorosan figyelemmel követik majd.

Az IHH kulcsszerepet játszott annak a nemzetközi hajórajnak a megszervezésében, amely május végén megkísérelte áttörni a Gázai övezet zárlatát. Izraeli kommandósok május 31-én rajtaütöttek a török zászló alatt hajózó Mavi Marmara hajón (a konvoj többi hajója megadta magát) A fedélzetre helikopterről leereszkedő katonákat izraeli állítás szerint késekkel és botokkal felszerelkezett palesztinbarát aktivisták támadták meg. A kommandósok tüzet nyitottak, megölve kilenc török állampolgárt, köztük egy török-amerikai kettős állampolgárt; valamennyien az IHH önkéntesei voltak. Izrael és több nyugati ország azt gyanítja, hogy az IHH dzsihádista – iszlám szent háborút folytató – hálózatokkal áll kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik