Nagyvilág

Megérkezett az első ENSZ-segély a Kirgizisztánból menekülteknek

Megérkezett Üzbegisztánba az első nemzetközi segélyszállítmány, amelyet az etnikai alapú kirgizisztáni menekültek között osztanak szét.

A repülőgép a Kelet-Üzbegisztáni Andizsánban szállt le, és 800 sátrat hozott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) megbízásából. A szervezet még két repülőgépet küld a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságba.

Az üzbég hatóságok szerint 75 ezer üzbég kisebbségi menekült el Kirgizisztánból, ahol hivatalos adatok szerint 179 halálos áldozata volt a múlt héten kiújult erőszakcselekményeknek.

Nemzetközi segélyt kér több száz üzbég, aki az erőszakhullám elől menekült volna a szomszédos Üzbegisztánba, de a lezárt átkelő miatt a kirgiz-üzbég határ egyik szakaszán rekedt.

Az erőszakos cselekmények egyik fő helyszínétől, Ostól alig 5 kilométerre fekvő, határ menti Velkeszem településen a többségében nőkből, gyerekekből álló tömeg a nagy hőségben körbe vette a hidat, amelyet útakadályokkal és szögesdrótokkal zártak el hatóságok a forgalom elől. A területen alig hat sátor áll, sokan a földön alszanak, nincs hova húzódni az eső elől. Vizet az emberek egy régi, rozsdás esőmedencéből mernek.

A menekültek elmondták, hogy nem bíznak a kirgiz katonákban és rendőrökben, “akik Os városát temetővé változtatták”. A menekültek Üzbegisztán segítségét kérik, amely viszont lezárta a határt miután százezernél is több ember érkezett területére Kirgizisztánból.

Egy nő elmondta, öt napja nem érkezett senki, hogy segítséget nyújtson nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik