Nagyvilág

Titkos videofelvétel a segélyflottilla megtámadásáról

Kiszivárgott egy eddig nem látott felvétel a gázai török flottilla megtámadásáról.

Új videó felvétel látott napvilágot a török segélyflottilla izraeli megtámadásával kapcsolatban. A felvétel Lara Lee new york-i dokumentumfilm-készítőtől származik, aki a fehérneműjében csempészte ki azt az országból (Az izraeli katonák minden felvételt elkoboztak, még a mobiltelefonokat is).

A film 15 percben ad számot az izraeli katonák megérkezéséről: ekkor a kapitány hangja hallatszik a felvételen, aki arra kéri az utazókat, hogy ne tanúsítsanak ellenállást, mivel éles lőszer van a támadóknál, illetve higgadtságra kéri az egybegyűlteket. Ezt követően lövések dördülnek. A felvételen felfújható gumicsónakon, és helikopteren érkező izraeli katonák láthatóak, aki átmásznak a Mavi Marmara nevű segélyhajóra. Ez alatt a fedélzeten két férfi parittyaszerű eszközzel lövi a leereszkedőket.

Az egyik sebesültet lecipelik a hajó lépcsősorán. Utasok láthatóak, akik orvosi kellékekkel igyekeznek ellátni a sebesülteket. A felvétel végén egy hangja hallható: Nincsenek fegyvereink, civilek vagyunk, akik sérülteket látnak el. Ne alkalmazzanak erőszakot, segítségre van szükségünk. (Figyelem, a felvételt csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!)

Israeli Attack on the Mavi Marmara, May 31st 2010 // 15 min. from Cultures of Resistance on Vimeo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik