Nagyvilág

Sokkolta a világot az izraeli támadás

Felháborodásának adott hangot a világ számos vezető köztisztviselője a gázai segélyflottilla elleni támadás miatt.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay úgy fogalmazott, „sokkolta” az izraeli kommandósok akciója, amelyben egyes jelentések szerint 19 aktivista vesztette életét.

Az Európai Unió az eset azonnali kivizsgálását követelte, “Catherine Ashton külpolitikai főképviselő mély sajnálatát fejezi ki a halálesetek és az erőszak miatt, és részvétét tolmácsolja a halálos áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak” – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.

Ezzel egyidőben az Unió soros elnöki posztját betöltő Spanyolországban, Görögországban, illetve Svédországban bekérették az izraeli nagykövetet annak érdekében, hogy adjon azonnali magyarázatot a katonai akcióra. A francia külügyminisztert, Bernard Kouchnert szintén sokkolták az események, mint mondta: az efféle erőszakot semmi nem igazolhatja. A német külügyér is nyilatkozott az incidenssel kapcsolatban, Guido Westerwelle úgy fogalmazott: mélyen nyugtalanítja az eset.

A Fehér Ház sajnálkozását fejezte ki az emberéletben történt veszteségek és sebesülések miatt, és jelezte: már elemzik az összecsapás körülményeit.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök embertelennek minősítette az izraeli akciót, majd hozzátette: a támadás a zsidó állam gyengeségét jelzi.

Ajánlott linkek:

Az izraeli akció képekben (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik