Nagyvilág

Megkezdődött a Biztonsági Tanács rendkívüli ülése

Hétfőn New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amit Törökország kezdeményezett a gázai övezetbe tartó segélyflottillát ért izraeli támadás ügyében.

“A nemzetközi vizeken történtek erőteljes elítélését akarjuk, továbbá ennek nemzetközi kivizsgálását” – hangoztatta nyilatkozatában Jahía Mahmasszani, az Arab Liga állandó ENSZ megfigyelője az ülés előtt.

Egy névtelenségéhez ragaszkodó nyugati diplomata elmondta, hogy lehetséges, hogy a 15 tagú BT támogatni fogja Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felhívását az incidens nemzetközi kivizsgálására. “Nem világos, mi lesz az ülés eredménye. Természetesen vannak nézetellentétek, amikor az izraeli-palesztin viszony kerül terítékre” – nyilatkozta a diplomata.

Ríjad Manszúr, a palesztin állandó ENSZ megfigyelő Izrael elítélését várta a BT üléstől. “Izraelnek fel kell oldania a népünk elleni gázai zárlatot” – fűzte hozzá.

Ankara az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kérte, mert Izrael hétfő hajnalban nemzetközi vizeken megrohamozta a Gázai övezetbe tartó, segélyszállítmánnyal megrakott hat hajót. Az incidensben a flottilla legalább kilenc nemzetközi aktivistája vesztette életét, és több izraeli katona is megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik