Nagyvilág

Alakul a megállapodás az iráni atomról

Irán átadta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) hétfőn Bécsben a Brazíliával és Törökországgal kötött uráncsere-megállapodásról szóló levelet.

A megállapodásról tájékoztató dokumentumot egy iráni diplomata nyújtotta át Amano Jukijának, az ENSZ-ügynökség főigazgatójának, egy brazil és egy török diplomata kíséretében. A 45 perces találkozásról nem közöltek részleteket.

A múlt hétfőn aláírt egyezségben Irán vállalta, hogy letétbe helyez 1200 kilogramm alacsony fokon – 3,5 százalékosra – dúsított uránt Törökországban, cserébe pedig 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kap teheráni kutatóreaktora üzemeltetéséhez.

A megállapodás célja eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy Irán nukleáris robbanótöltetek előállítására alkalmas fűtőanyagot akar felhalmozni.

Ali Asgar Szoltaníje, a Irán NAÜ-höz delegált nagykövete egy hírügynökségi jelentés szerint sürgette a nagyhatalmakat és a NAÜ-t, hogy “minél előbb” fogadják el a megállapodást. Arra a kérdésre, hogy az egyezség megvalósulása esetén folytatja-e Irán a magas fokú dúsítást, azt felelte: az urándúsító program “külön téma”.

Az egyezség a NAÜ hét hónappal ezelőtt tett javaslata alapján született. A nagyhatalmak ellenvetései szerint azóta jelentősen nőtt az alacsony fokon dúsított iráni uránkészlet, emellett magas fokon dúsított hasadóanyagot is előállított Irán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik