Nagyvilág

Folytatódhatnak a harcok Bangkok belvárosában

A thaiföldi kormány "képtelenségnek" nevezte és elutasította kedden a "vörös ingesek" tűzszüneti ajánlatát.

A Bangkok központját immár két hónapja megszálló tüntetők a kormányfő egyik tanácsadójának ajánlották fel hétfőn a fegyverszünetet. Az ajánlat értelmében a demonstrálók visszavonulnának a központi bázisuk területére, ha a katonaság beszünteti a lövöldözést. A vörös ingesek vasárnap tárgyalást is ajánlottak a kormánynak, a kabinet azonban kijelentette, hogy nem enged a belvárost megszállva tartók követeléseinek.

“Ez képtelenség” – mondta Suthep Thaugsuban, a biztonsági kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettes a kormányellenes demonstrálók tűzszüneti ajánlatára. “A biztonsági erők nem nyitnak tüzet civilekre. A biztonsági erők a kötelességüket teljesítik, a hatóságok rendelkezéseivel összhangban” – fogalmazott. “Ide tartozik a terület védelme, az újonnan érkezők behatolásának megakadályozása és a bent lévők kiengedése a zónából” – tette hozzá.

A thaiföldi fővárosban péntek óta folynak az utcai harcok – a kormányzat akkor döntött úgy, hogy katonai erővel vet véget a hetek óta tartó utcai demonstrációknak. Az összecsapásokban legkevesebb 38 ember életét vesztette és több százan megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik