Nagyvilág

Itt a leggazdagabb anyák listája

Hetven nő került fel a Forbes magazin által összeállított dollármilliárdos anyák listájára, amelyet Christy Walton, a Wal-Mart-örökös özvegye vezet.

A gazdasági magazin az Amerikában május második vasárnapjára eső anyák napja előtt hozta nyilvánosságra az idei listát a világ leggazdagabb mamáiról. Az első helyet megszerző Christy Walton vagyona 22,5 milliárd dollár (4867 milliárd forint), őt a francia Liliane Bettencourt, a L’Oreal kozmetikai óriás alapítójának 87 éves lánya követi. A harmadik leggazdagabb Brigit Rausing, a Tetra Laval csomagolócég svéd alapítójának 86 esztendős özvegye.

A hetven milliárdos anya közül nyolc teremtette elő a maga erejéből tetemes vagyonát. Ugyanakkor a Forbes összehasonlításában az önerőből lett milliárdos apák listáján 555-en szerepelnek.

A nyolcak egyike a kétgyermekes, 53 esztendős Margaret Whitman, aki most éppen Arnold Schwarzenegger hamarosan megüresedő kaliforniai kormányzói székére pályázik. 1,3 milliárd dollárra (281 milliárd forintra) rúgó vagyonát az eBay online aukciósház elnökeként alapozta meg. A sorból a 44 éves, háromgyermekes J.K. Rowling, a Harry Potter-regények brit szerzője sem hiányzik.

A divatból gazdagodott meg a spanyol Rosalia Mera, aki néhai férjével indította be a Zara márkacéget, Doris Fisher, a The Gap ruhaóriás megteremtője és Giuliana Benetton, aki a nevét viselő olasz céggel futott be.

Az orosz Jelena Baturina építőipari vállalkozásával gyűjtötte vagyonát, a kínai Csang Hszin (Zhang Xin) a SOHO China ingatlanfejlesztő cég elnökeként, Csang Jin (Zhang Yin, kantoni neve Csung Jan) pedig a Nine Dragons papíripari céggel lett dollármilliárdos.

A teljes lista a Forbes honlapján olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik