Külföld

Az olaj is húzza Obamát

admin
admin

2010. 05. 01. 07:10

A Mexikói-öbölben elsüllyedt fúrótorony és a környezetvédelmi katasztrófával fenyegető olajszennyezés miatt komolyan főhet az amerikai elnök feje - írja a The Washington Post.

A katasztrófa után jelentősen nőhet a tengeri olajkitermelés ellenzőinek tábora, és csökkenhet a demokraták támogatottsága, ezért Barack Obama a tengeri olajkutak feltárását kezdeményezte, abban a reményben, hogy így csökkentheti az Egyesült Államok energiafüggőségét.

Az általában a baloldallal szimpatizáló környezetvédők kezdettől fogva ellenezték az újabb olajmezők megnyitását és a kitermelés fokozását. Obama a múlt hónapban többször kifejtette, hogy olyan módszereket alkalmaznak, amelyek csökkentik a kitermelésből fakadó környezetpusztítás mértékét.

A BP olajkútjának elsüllyedése a zöldek aggodalmait igazolja. Ha az olajszennyezés eléri a partmenti területeket, Louisiana és Mississippi területén több tucatnyi ritka hal- és madárfaj léte kerülhet veszélybe.

A The Washington Post szerint valószínű, hogy az eset után még hangosabbak lesznek a tengeri olajkitermelés ellenzői. A lap elemzője szerint az eset minden bizonnyal tovább erodálja Barack Obama tekintélyét és a Demokrata Párt népszerűségét, és vele a baloldal esélyeit az őszi kongresszusi és szenátusi választások során.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.