Nagyvilág

Amerikai vízumért folyamodott az iráni elnök

Amerikai vízumért folyamodott az iráni elnök, hogy a jövő héten részt vehessen az atomsorompó értekezleten - közölték szerdán New Yorkban.

Mahmúd Ahmadinezsád “a tudomásom szerint ma kérte a vízumot” – mondta Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács munkaülése után. A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról kötött atomsorompó-szerződés utóértekezlete május 3-ától 28-áig lesz az ENSZ székhelyén.

A konferencia célja az lenne, hogy egy akcióterv révén megerősítsék a szerződést, és megnehezítsék az atomfegyvergyártó technika megszerzését az olyan államok számára, mint Észak-Korea és Irán, amely egyébként aláírta a dokumentumot.

Eddig úgy volt, hogy Manusehr Mottaki külügyminiszter vezeti az iráni delegációt. Ahmadinezsád felszólalása a világfórumon nem kívánt zavart kelthet a nyugati hatalmak számára, amelyek Teheránt elítélő és büntető szankciókkal járó határozatot akarnak elfogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsával az iráni urándúsítás miatt – jegyzi meg a brit hírügynökség, hozzátéve, hogy diplomaták szerint még messze van a megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik