Nagyvilág

Visszaállt az európai légiforgalom

Második napja nagyjából rendben közlekednek az európai járatok, Madridban rendkívüli miniszteri találkozó készül, a Danubius szállodalánc pedig óriási bevételkiesésről számolt be.

Visszatért a normális kerékvágásba a légi közlekedés Európában, immár második napja elérheti a 28 ezret a közlekedő légi járatok száma – jelentette ki az Európai Bizottság közlekedési felelőse, Siim Kallas pénteken Brüsszelben. Megerősítette álláspontját a légteret ellenőrző nemzetközi szervezet, az Eurocontrol is, amely közleményében szintén a forgalom normalizálódásáról, a légtér nagy részének biztonságos átjárhatóságáról tett említést. Kallas megerősítette azt a spanyolországi bejelentést is, hogy az európai uniós tagországok közlekedési miniszterei május elején rendkívüli találkozót tartanak Brüsszelben, és ezen igyekeznek levonni az EU-t érintő következtetéseket a vulkáni hamufelhő okozta problémákból.

Azt is elmondta, hogy ő maga már jövő kedden jelentést terjeszt elő erről a bizottságnak, és ebben rövid, közép-, valamint hosszú távú intézkedésekre, iránymutatásokra egyaránt javaslatot tesz. A kiemelt területek között említette az uniós szabályozás és a tagországok közti koordináció javítását, az utasok jogainak biztosítását, a gazdasági károk enyhítését és jövőbeni megelőzését, a válságkezelés szempontjából levonható tanulságokat, valamint specifikusan a vulkáni fenyegetésre vonatkozó vizsgálatok és intézkedések előkészítését. A tanulságok közül Kallas kiemelte annak szükségességét, hogy gyorsítsák az egységes európai légtérszabályozás megteremtését. Különösen fontosnak mondta a légitársaságok utaskezelésre vonatkozó kötelezettségeinek betartatását is. Úgy vélte ugyanakkor, el kell kerülni, hogy felelősöket keressenek a kialakult helyzetért, mert a légtérzár fő indoka egyértelműen a biztonság volt.

Az izlandi vulkánkitörés a múlt hét közepétől napokon át súlyos fennakadásokat okozott a kontinens légi közlekedésében. A több kilométeres magasságban terjedő sűrű hamufelhő miatt – biztonsági okokból – elrendelt repülési tilalom milliárdos nagyságrendű gazdasági kárt okozott, és utasok milliói jutottak miatta késve a céljukhoz.

José Blanco spanyol közlekedési miniszter pénteken Madridban jelentette be, hogy az Európai Unió soros elnöksége rendkívüli miniszteri találkozót hívott össze május 4-re. Mint mondta, ezen konkrét javaslatokat tesz majd egy közös európai légtér gyors létrehozása érdekében. A téma érintőlegesen napirenden szerepel az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi találkozóján is.

150 milliós kiesés

Meghaladja a 150 millió forintot a Danubius Hotels magyarországi szállodáiban a bevételkiesés a vulkáni hamu miatt elrendelt légtérzár okozta lemondások következtében – tájékoztatta Tóbiás János, a Danubius Hotels általános vezérigazgató-helyettese és gazdasági igazgatója az MTI-t pénteken. A légtérzár első öt napjában a magyarországi szállodáikban hatezer szobaéjszakát mondtak le, újabb foglalás pedig a légi forgalom bizonytalansága miatt lényegében nincs. A károkat nem lehet számszerűsíteni, mert a lemondott foglalások nem “pótlódnak” – tette hozzá.

A szállodatársaság ebben az évben a jelentős kapacitástöbblet mellett szűkülő kereslettel számol a csütörtökön megtartott éves rendes közgyűlés beszámolója szerint. Ilyen helyzetben az ár mellett a hatékonyság növelése kiemelt szerephez jut. A 2010. évi üzleti tervet 265 forintos euró árfolyammal készítette el a menedzsment. A magyarországi szállodákban a vezetés a foglaltság három százalékos növekedését, a forintban számolva az átlagárak kismértékű csökkenését és a bevételek hozzávetőleg 1,4 százalékos emelkedését várja.

Csoportszinten a 2009. évi, közel hárommilliárd forintot elérő költségcsökkentést tervez a Danubius, és arra számít, hogy a 2009. év üzemi bevételek és üzemi szintű nyereséget meg tudja tartani. A társaság konszolidált működési bevétele 2009-ben 43,49 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 45,81 milliárd forinttal, a működési nyereség pedig 2009-ben elérte az 1,12 milliárd forintot, ami 250 millió forinttal volt kevesebb az előző évinél.

A Danubius Hotels a csütörtökön tartotta meg éves rendes közgyűlését, ahol a részvényesek elfogadták az igazgatóság javaslatát, a társaság nem fizet osztalékot a 2009. év után sem.

A Danubius részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában lehet kereskedni. Pénteken 15 órakor a részvény 3.630 forintot ért, 60 forinttal volt drágább a pénteki záróárnál, de mindössze 695 papír cserélt gazdát. Az elmúlt 52 hétben a Danubius legmagasabb árfolyama 4.275, a legalacsonyabb 3.100 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik