Nagyvilág

Obama űrprogramot hirdetett

Többen bírálják az amerikai elnököt a törölt Hold-expedíciók miatt.

Amerikai űrhajósok várhatóan a 2030-as évek közepéig eljutnak a Marsra – mondta Barack Obama elnök csütörtökön a floridai Kennedy Űrközpontban. Obama azt is közölte: az amerikai Űrkutatási Hivatal programja keretében várakozása szerint asztronautákat lehet majd küldeni egy kisbolygóra is.

“Nagy áttöréseket szeretnénk” – jelentette ki az űrközpont dolgozói előtt, és hangsúlyozta: “nálam senki nincs jobban elkötelezve az emberes űrrepülés, a világűr ember általi felfedezése iránt”. Obama a bejelentéssel részben hárítani akarta azokat a bírálatokat, amelyek kormányát érték a Holdra való visszatérés programja, a Constellation törlése miatt.

A héten több neves amerikai űrhajós, köztük Neil Armstrong és Eugene Cernan – az első és eddig az utolsó ember, aki a Holdra lépett – levélben nyíltan kritizálta a döntést. A program már több mint 10 milliárd dollárjába került az országnak. Armstrong azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok elveszíti vezető szerepét az űrkutatásban. Eugene Cernan a Fox News hírtelevízióban rövidlátónak nevezte az Obama által vázolt programot, amelynek szerinte nincsenek kidolgozott részletei. “Harmadosztályú nemzet leszünk, Kína és Oroszország fog az élre törni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik