Tudomány

Átemelték a Discovery rakományát a Nemzetközi Űrállomásra

A Discovery asztronautái csütörtök hajnalban átemelték az űrrepülőgép rakományát a teherdokkból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A különböző felszereléseket és kísérleti eszközöket tartalmazó szállítmány tartályával együtt 13 tonnát nyom, ezt kellett hozzácsatlakoztatni az ISS oldalához. Ez az utolsó teherszállítmányok egyike, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az ISS-re küldött, mielőtt – a tervek szerint idén szeptember végéig – kivonja a forgalomból a jelenlegi űrsiklóparkot.

Közben az űrhajósoknak sikerült elküldeniük a Földre azokat a felvételeket, amelyeken repülés közben folyamatosan rögzítették az űrsikló szárnyának és orrának állapotát, és amelyeket egy antenna meghibásodása miatt menet közben nem sikerült továbbítaniuk, mert az adatátvitel nagyon lassú volt. Azután, hogy a Discovery szerdán kikötött az ISS-en, az állomás berendezésein küldték el a mintegy 40 gigabájtnyi adatot. A felvételeket még ellenőrizni kell, de a NASA szerint nem valószínű, hogy az űrrepülőgép burka megsérült volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik