Nagyvilág

Medvegyev: “2. Afganisztán alakul”

Az orosz elnök úgy látja, hogy Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, és a "második Afganisztánná" válik.

Ezt Dmitrij Medvegyev a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után jelentette ki. Szerinte az ország egy északi és egy déli területre szakad ketté, miután múlt héten elűzték a hatalomból Kurmanbek Bakijev elnököt, és átmeneti kormány jött létre.

“Bizonyos politikai szereplőknek felelős döntéseket kellene hozniuk. Kirgizisztán összeomlása a legutolsó dolog, amit szeretnénk. Ha polgárháború törne ki, az “odacsábítaná az összes létező terroristát” – magyarázta az elnök, aki segítene Kirgizisztánnak abban, hogy békés úton oldja meg ezt válságot.

Ehhez az is hozzájárulhat, hogy Bakijev, aki elmozdítása után az ország déli részén keresett menedéket, kész lemondani, ha a biskeki hatóságok szavatolják az ő és családja biztonságát.

Medvegyev az orosz-amerikai kapcsolatok alakulásáról is beszélt. “Az elmúlt kevesebb, mint egy évben sikerült megváltoztatni a kétoldalú kapcsolatok légkörét. Oroszország készen áll támaszt nyújtani az Egyesült Államoknak, és erre számos területen szükség is lehet” – mondta, az afganisztáni háborúra és az iráni atomvitára utalva.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Oroszországot nem lehet ugyanazzal a mércével mérni, mint az Egyesült Államokat, mivel a kommunizmus évei után évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy hatékony politikai és gazdasági rendszert építsen ki. “Nem szabad kioktatnunk egymást, hogyan éljen a másik” – fogalmazott.

Majd rátért arra, hogy a javuló kapcsolatok egyelőre nem eredményeztek jelentős gazdasági együttműködést, szerinte ez az Egyesült Államok hibája. Ezért azt kérte hogy távolítsák el az orosz befektetések előtt álló akadályokat, és sürgette azt is, hogy az Obama-adminisztráció segítse Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik