Nagyvilág

Ünnepi mise Jeruzsálemben a katolikusok és az ortodoxok együttes részvételével

"Idén kettős az öröm, mert a különböző egyházak pásztorai és hívei mind ugyanazon a napon és ugyanazon a helyen ünnepeljük a húsvétot"

“Az egész világ keresztényei együtt kiáltják ma: Krisztus feltámadott” – mondta Fuád Tval pátriárka a Szent Sír bazilikában tartott misén, amelyen felidézte a feltámadás történetét, ahogy azt az apostolok elmesélték. “Egyeseket zavarhat, hogy egymásba fonódnak a különböző rítusok ugyanabban az időben elhangzó miséi és énekei… Ez a látszólagos kakofónia azonban szimfóniává olvadhat össze, kifejezvén egységünket a hitben” – mondta.

A Szent Sír templomon hat rítus : a római katolikus, a görögkeleti, az örmény, a kopt, a szír és az etióp egyház hívei osztoznak. A hagyomány szerint itt zajlottak le Krisztus passiójának utolsó epizódjai, a keresztre feszítés, a sírba tétel és a feltámadás. Az ünnepséget a lehető legalaposabban megszervezték, nehogy a különféle csoportok között súrlódások támadjanak. Jeruzsálemben amúgy is feszült a légkör a város keleti, arab részében folyó zsidó építkezések miatt.

A Szentföldön az Olajfák hegyétől a Szent Sír bazilikáig, Betlehemtől Názáretig több helyszínen zajlottak a misék és körmenetek a templomokban és kolostorokban. A csúcspont a Szent Sír bazilikában tartott ünnepi mise volt. Incidensekre nem került sor. A Szent Hét hivatalosan hétfőn ér véget a Jeruzsálemtől tíz kilométerre fekvő Emmausz faluban, ahol a hagyomány szerint Krisztus először megjelent két tanítványa előtt a feltámadása után. A zártkörű ceremónián a Szentföldön képviselettel bíró szerzetesrendek tagjai vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik