Nagyvilág

Lengyelországot is elérte a válság?

Lengyelországban kissé nőtt a munkanélküliség februárban: 9,0 százalékra a januári 8,9 százalékról az Eurostat számítási módszere szerint. A hitelkártya tartozások is megnőttek.

A négy visegrádi ország közül Csehországban volt a legalacsonyabb a munkanélküliség az év második felében, 7,9 százalék, Magyarországon 11,0 százalék, Szlovákiában 14,2 százalék.

Ugyanakkor a lengyel statisztikai hivatal számításai szerint 13 százalék volt a ráta februárban a januári 12,7 százalék után: februárban 2,102 millióan, januárban 2,053 millióan voltak állás nélkül.

Lengyelországban 2003 februárjában volt csúcson a munkanélküliség, 20,7 százalékkal, majd 2008 októberében került a legalacsonyabb szintre, 8,8 százalékkal.

Szaporodnak a hitelkártya tartozások

Tavaly megnőtt a lengyelek hitelkártya tartozása: a Rzeczpospolita beszámolója szerint 15 milliárd zlotyra az egy évvel korábbi 12,7 milliárdról (1 zloty hozzávetőleg 69 forint). A lap idézi az IbnGR gazdaságkutató intézetet, amelynek előrejelzése szerint a kártyatartozás három éven belül elérheti a 28 milliárd zlotyt.

Tavaly 1,6 millió új plasztikot bocsátottak ki a 38 milliós Lengyelországban, ezzel a forgalomban lévő kártyák száma 11 millióra nőtt. A szakemberek felhívták a figyelmet az effajta eladósodás veszélyeire, mivel a hitelek kamata ez esetben 17-20 százalék, sokkal magasabb, mint a szokványos banki, vagy személyi hiteleké.

Magyarországon egy tavaly augusztusi adat szerint 1,73 millió hitelkártya van forgalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik