Nagyvilág

Kényszerpihenőn a San Franciscó-i villamosok

Javítási munkálatok miatt rövid időre kivonják a forgalomból a San Francisco jelképének számító különleges villamosokat.

A Cable car-nak is nevezett közlekedési eszközök elhasználódott sínjeit és kábeleit sürgősen fel kell újítani – mondta el Kristen Holland, a város közlekedési hivatalának munkatársa a San Francisco Chronicle című helyi lapnak.

A három történelmi kábelvasút közül elsőként a California streeten közlekedőt állítják ki a forgalomból 2011 januárja és júliusa között.

Ezt követi majd a Powel street vonala, ahol naponta ezernyi turistát szállítanak a szerelvények a dimbes-dombos területen át a belvárosból a Fisherman’s Wharf-hoz.

A javítási munkálatok ideje alatt buszok helyettesítik a Cable car munkáját.

Utoljára az 1980-as évek közepén kerültek csaknem két teljes évre pihenőpályára a villamosok San Franciscóban. Akkor a teljes kábelrendszert kicserélték.

A világon egyedülálló közlekedési rendszer 17 kilométernyi útvonalán évente több mint tizenkét millió utast szállít. A kocsikat egy acélkötél hajtja, amely az útburkolat alatt a sínaknában folyamatosan mozgásban van.

A járművet 1873-ban állították forgalomba Andrew Hallidie angol bevándorló ötlete alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik